Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

В ранната утрин на 19 октомври 2012 г. деветдесет и двама поклонници, организирани от братството „Св. Арх. Михаил” при столичния катедрален храм „Света Неделя”, поеха към Рила планина, за да участват в празника на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец. Двата автобуса спряха първо в Рилския манастир и оставиха онези, които бяха желаеха да участват на празничната служба в светата обител. Повечето поклонници продължиха към пещерата и гроба на светеца, където в храма „Успение на св. Йоан Рилски” по традиция от години празничното богослужение се извършва от столичното свещенство, организирано от председателя на „Света Неделя”, ставр. ик. Мина Минчев. За поредна година в богослужението взеха участие също ик. Дамян Делов, архиерейски наместник за Трънска духовна околия, прот. Кирил Попов, председател на столичната капела „Св. Николай Мирликийски”, прот. Венцислав Тонов от храма „Св. Николай” в кв. Надежда, прот. Йоан Чикалов, председател на храма „Св. Параскева” и дякон Петър Симеонов от столичния катедрален храм, който придружаваше поклонниците.

 

 

На клира пя г-жа Мария Касабова с енориаши от различни софийски храмове. По време на причастния духовниците излязоха да изповядат онези, които желаят да приемат Светите Тайни. В края на Светата Литургия десетки поклонници се причастиха с Пречистите и Драгоценни Дарове. Всички взеха нафора и се поклониха на гроба на светеца. Мнозина се изкачиха до пещерата, намираща се над храма и си наляха вода от близкото аязмо. Повечето поклонници слязоха с автобусите до Рилския манастир, а някои предпочетоха да сторят това по пътеката, водеща до светата обител. Там те се поклониха пред нетленното тялото на светеца и бяха помазани с осветен елей. След това се потопиха в атмосферата на празника, радвайки се на прекрасното време и общуването помежду си.

 

В късния следобед поклонниците потеглиха към София, а по пътя дякон Петър изнесе беседа, която се отнася до двете най-важни Божии заповеди – любовта към Бога и към ближния. „Истинската любов е една и тя е Самият Бог. Човекът, който е вкусил от Божията любов, не може да не обича и Неговия образ, който е ближния. Бог е сътворил човека, за да може чрез него постоянно да бъде близо до всеки от нас. Затова е особено важно и как се отнасяме с другия. Защото доказателство за нашата любов към Бога е именно любовта към ближния, към всеки човек, близък и далечен, както казва старецът Емилиян Симонопетритис. Отношенията ни с ближния трябва да бъдат откровения на нашата любов към Бога. Само ако имаме Бога в себе си, тогава ще станем открити и свободни хора”.

 

Нека се постараем да вкусим от тази радост на живот в Бога. Нека Му се предадем и потърсим Неговата милост. Нека се съединим с една любов към Христос и Неговата Църква, да пазим спасителната Му воля и да бъдем истински Божии чеда. Нека светият наш отец Йоан Рилски Чудотворец всякога приема моленията на тези, които прибягват до неговото застълничество. Нека по молитвите му Бог чуе и нас, потъналите в грехове, и ни дарува съкрушение в сърцето, та с умиление редовно да пристъпваме към светото причащение с Тялото и Кръвта Христови и това да не ни бъде за осъждане и гибел, а за здраве и спасение.

 

Текст и снимки: дякон д-р Петър П. Симеонов

 

гр. София, 23 октомври 2012 г.

 

Катедрален храм „Света Неделя”

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60