Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 15 декември 2012 г. православното християнско братство „Св. арх. Михаил” при столичната катедрала „Света Неделя” осъществи пътуване до Троянския ставропигиален манастир по повод 40 дни от кончината на блаженния новопреставлен български патриарх Максим (†6.11.2012). В Троянската света обител, зад чудотворния образ на Божията майка „Троеручица” са положени за вечен покой тленните останки на блаженопочившия патриарх, който повече от четири десетилетия учи, наставлява и духовно ръководи с мъдрост, търпение и любов православния българския народ. Троянският манастир бе особено любим на патриарх Максим и през годините бе неговото предпочитано място за молитва и отдих. Пред чудотворния образ на Божията майка ежегодно, десетилетия наред, той отправяше молитва за своето паство. На 15 август т.г. за последен път българският патриарх благослови голямото множество богомолци, дошли да почетат пресвета Богородица на нейния празник. Така Негово светейшество символично се прости с тях и сам пожела след като завърши земния си път да бъде положен в манастирския храм, откъдето е започнал духовния си път.

 

Поклонниците от София пристигнаха в манастира около 10 ч., в края на заупокойната св. Литургия, предстоявана от Наместник-председателя на Св. Синод, Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение с митрополити и епископи на Българската Православна Църква. Други от синодалните архиереи взеха молитвено участие в светата Богослужба. На нея присъства и НВ Симеон Сакскобургготски, кметицата на гр. Троян, деканското ръководство на Софийския Богословски факултет и Шуменската Богословска катедра, и.д. ректор на Софийската духовна семинария, близки и сродници на блаженопочиналия български патриарх.

В края на заупокойната св. Литургия митрополит Кирил произнесе прочувствено слово, в което припомни някои моменти от биографията на Негово светейшество и особените му заслуги за Църквата през времето на първосветителското му служение: „...Паметта и признанието за победите и подвизите на блаженопочиналия патриарх Максим трябва винаги да ни съпътстват – каза митрополит Кирил – защото той наистина беше добър пример за първойерарх с голям житейски, църковен, архипастирски и административен опит, на който ние трябва да подражаваме; на неговото смирение, търпение, благост и кротост, с които той посрещаше всички изпитания; на неговата грижа и старание за отстояване на каноничността и единството на Българската църква. Спомняйки си за служението на патриарх Максим, трябва да отбележим, че той изпълни апостолската заръка. Поради това вярваме, че за него се отнасят и следните слова: С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих... Този помен правим в навечерието на деня, в който Православната църква отбелязва Неделята на светите праотци”, каза още митрополит Кирил и цитира съвета на апостола: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали Словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им”. “…Това е най-добрият начин, по който заедно с молитвата и добрите си дела да изразяваме постоянно своята почит и преклонение пред паметта на блаженопочиналия патриарх Максим. Като неуморно се стараем да подражаваме на неговата вяра в Бога, която той засвидетелства с толкова дела и удържани победи … Този духовен възход, който се видя при погребението, изобщо по отношение паметта на патриарх Максим, трябва да продължи. И ние сме уверени, че и правителството, президентът, НС ще ни подкрепят още повече в тези старания…”, завърши митрополит Кирил.

В края на светата Литургия в центъра на храма бе извършена панихида за новопредставилия се български патриарх, оглавена от митрополит Кирил, а с раздаването на нафората и коливото всеки от богомолците получи портрет с лика на българския патриарх. След края на панихидата присъствашите духовници бяха поканени в манастирската трапезария на поменна трапеза. Останалите поклонници получиха раздавки: риба, коливо, хляб и сладки. В ранния следобед поклонниците потеглиха към София, а по пътя дякон Петър от столичната катедрала изнесе беседа за ползата от поста, който в своята практическа форма представлява първата Божия заповед към човека. Привечер поклонниците пристигнаха благополучно в София и имаха възможността ба присъстват на богослужението в навечерието на Неделята на светите праотци.

София, 19 декември 2012 г.

Катедрален храм „Света Неделя”

Текст: дякон д-р Петър П. Симеонов.

Снимки: дякон Петър, Нина и Евгения Комарови.

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60