Христовата светлина още с появяването си в света е имала врагове: езическият мрак, хорското невежество и злото, които се опълчили срещу нея.
Сам Господ Иисус Христос казва:”Светлината дойде в света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлинат, понеже делата им бяха лоши” /Иоан 3:19-20/.
Църковната и гражданската история ни изброяват десет люти гонения срещу Христовата светлина и Църквата през първите три столетия на нашата ера – люти гонения при които християните са били подлагани на ужасни мъчения. Неизброими са жертвите, положили живота си за Христовата светлина...Само Бог знае техния брой и имената им.

Тези, които са известни, светата Църква почита и прославя; издига в тяхна чест храмове, посвещава им празници и служби, слави ги в молитви и духовни песни.
Един такъв мъченик е и днес чествувания свети свещеномъченик Харалампий – епископ на град Магнезия, в Тесалия, Гърция, живял през втория и началото на третия век при повдигането на гонението от римския император Септимий Север.
Епископ Харалампий открито проповядвал вярата в Истинския Бог и се стараел да отвърне езичниците от техните заблуди и от поклонението на идолите като казвал:”Господ Иисус Христос е изпратил апостолите, за да могат всички хора да се вразумят от тяхната свята проповед и да вървят неотклонно по пътя на светлината, истината и правдата и да не се покланят на идоли. Трябва да вярваме на думите, които ни указват пътя към вечния живот, а не да се прилепваме към дела, които донасят на душата вечна гибел!” Езическите власти уловили светия епископ и го изправили на съд, където свети Харлампий дръзновенно изповядал вярата си в Христа Иисуса и изобличил езическия мрак, като не се поддал на увещанията на съдията да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите.
Тогава го подложили на страшни изтезания – стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камъни, ала старецът с търпение мъжествено понасял всичко и говорел на мъчителите си така:”Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!”...Бог по чудесен начин изцерявал раните на мъченика.
Виждайки изумителната твърдост на свети Харалампий, неговото Иовово търпение и проявата на Божията сила, множество езичници повярвали в Господа Иисуса Христа, приели християнството и мнозина от тях приели смърт и пострадали като мъченици.
Изцереният епископ-мъченик направил чрез силата Божия множество чудеса и призовавал езичниците да разберат истината и да повярват в Живия Бог. По заповед на императора свети Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Когато завели светеца на мястото на наказанието, той вдигнал ръцете си нагоре, насочил поглед си към небето и се помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им.
„Господи, - казал той, - Ти знаеш, че човеците са плът и кръв, прости им греховете и излей Твоята благодат върху всичко!”
След тая молитва светият старец предал духа си Богу, преди палачът да докосне с меча шията му. Това станало на днешния ден в 202 г. когато светецът бил на 113 години.
Братя и сестри!
Нека всички с едно сърце и едни уста да се помолим:
Светителю отче Харалампие, моли се за нас Бог да прости греховете ни, да ни дава телестно и душевно здраве и да ни удостои с вечно спасение; да благослови и нашите трудове с обилни плодове и да излее Своята благодат върху целия ни живот! Амин!

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60