Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 10 януари 2016 г. в салона на македоно-българската източно-православна църква „Св. Троица“ в Торонто (Канада) /http://www.ourholytrinitymbc.com/index_bg.html / г-н Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто връчи почетна грамота на протопрезвитер проф. Благой Чифлянов. Грамотата е признание към бележития български духовник „за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада“. На тържеството присъстваха повече от 130 наши сънародници сред които бяха ефимерият на храма „Св. Троица“ прот. Величко Михайлов и председателят на Църковното настоятелство на храма Ник Стефанов. Много поздравления и благопожелания получи обичания от всички о. проф. Благой Чифлянов, който навърши на 8 януари т.г. 93 години.
Протопрезвитер проф. Благой Чифлянов
Роден е в Цариград на 8 януари 1923 г.. Последователно учи в българското училище „Екзарх Йосиф“ и частни френски колежи в Цариград. На 15-годишна възраст постъпва в Софийската Духовна семинария.
Завършва Духовната академия и през 1967 г. след конкурс е назначен за доцент по Литургика в академията. На 1 ноември 1973 г. става професор по Литургика.
В София служи като енорийски свещеник в църквите: „Св. Петка“, „Св. Николай Мирликийски“, „Св. Седмочисленици“, митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ и като ефимерий на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
От 1982 г. живее при сина си в Торонто, Канада и е ефимерий от 1982 г. на македоно-българската източно-православна църква „Св. Троица“ в Торонто, която връща в лоното на БПЦ. Служи и проповядва и в другите три наши църкви в Торонто - „Св.св. Кирил и Методий“ , „Св. Георги“ и "Св. Димитър".
Получава офикиите протойерей, иконом, ставрофорен свещеноиконом. В Канада митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф го въвежда в протопрезвитерство.
Над полувековното му служение на светата Българска православна църква преминава в три държави – Турция (26 години), България (33 години) и Канада ( от 1982 г. до сега).
Снимките са предоставени от г-жа Л. Чифлянова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60