Печат

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО ПОВОД ПРОСЛАВЯНЕТО В ЛИКА НА СВЕТЦИТЕ НА БОГУЧАРСКИЯ АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ (СОБОЛЕВ) СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ
Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Винаги в хилядолетната християнска история на нашия благочестив православен народ Бог щедро е изливал над него Своята благодат, провождайки му не само изкусни проповедници на вярата и изрядни свещенослужители, но и прославени Свои светци – съвършени подражатели на завещания ни от Господа Иисуса Христа образец на живот в съвършено следване на Божията свята воля и в оделотворяване на образа и подобието Божии, с които още при сътворението е бил дарен човекът. Та, сътворен по този начин, да може да достига и до съвършенството на Богоуподобяването, като истински образ на Божието „вечно битие” (Прем. Сол. 2:23). Във всяко време и на всяко място тези Божии светци са били избирани от Всевишния и провождани на нас, по-немощните в подвига на вярата – за утеха и укрепване, наставление и насърчение, дръзновение и подражание – верни наши учители и водачи по пътя ни към Царството Божие; както лично на всеки от нас, така и на всички нас заедно – като Църква.

Мъченици и изповедници на вярата, равноапостолни просветители и владетели, преподобни отци и майки, пустинножители и новомъченици – всеки от тях, в своето време и на своето място, са били и остават наши верни образци и спътници по дългия път на нашия благочестив народ и на всеки от нас към Христа и Неговото Царство!
Тази велика Божия милост продължава да се излива над нас и сега, в нашите дни на нечувано духовно объркване и на повсеместна криза на ценностите и идентичността. Криза, която българският народ преживява заедно с целия свят и с цялото човечество. Насред тази криза на духовността и на ориентирите ние виждаме, че Бог отново не ни е забравил, изпращайки ни от Своя небесен чертог нови и нови благодатни застъпници, какъвто е и тържествено прославяният днес у нас светител и Божи угодник: Богучарски архиепископ и Софийски чудотворец Серафим (Соболев).
Православният ни народ отдавна очакваше тази прослава. Отдавна при гроба на светителя Серафим се стичаха хора от близо и далеч – за да изпросят за себе си или за свои близки Божията милост. Да я изпросят именно по неговите светителски молитви, за чиято сила те знаеха и която те познаваха още преди тържествената му прослава и канонизацията. Защото с живота си и с чистотата на вярата си владика Серафим беше придобил благодатта на Светия Дух и беше спечелил своето кътче от Царството Божие и своя дял от непомръкващата Христова светлина, с която сам той приживе огряваше около себе си, бидейки по думите на Спасителя, същински „… град, който стои навръх планина”, и светилник, който „… свети на всички” (Мат. 5:14-15). И защото бе обикнал своето паство. Защото, до съвършенство подражавайки на Господа, го беше възлюбил „докрай” (Иоан 13:1) и не можеше да го остави сиротно подир отминаването си от скръбния ни свят, но бе заръчал на многобройните си чада неизменно да търсят неговата молитвена подкрепа и небесната му закрила.
И ето, че чадата на свети Серафим, Софийски Чудотворец, са живи и днес. Ето че и днес криптата на неговия храм е пълна с богомолен народ, който той – като истински Христов апостол – всекидневно привежда при Господа, свидетелствайки от небесата за истинността на нашата вяра, за великата към всички нас Божия милост и за „венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат” (Иак. 1:12). Приканвайки и нас, – неговите възлюбени чеда в православна България – към живот според тази вяра и към пътя на спасението – към пътя, който единствен води към победата над смъртта и вечен живот. Свидетелствайки още веднъж и за здравите и неразкъсваеми връзки на нашите два православни народа, обединявани от едната и съща вяра и от своята обща надежда, и във взаимна, жертвена любов следващи Господа и Спасителя нашего Иисуса Христа, Който е „същият вчера, и днес, и вовеки” (Евр. 13:8).
„Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението” (Еф. 4:5), които ни обединяват и винаги ще пазят единството на нашите братски народи, поредно доказателство за което са животът и делото, и небесната прослава на незабравимия за православното сърце свети „дядо владика” Серафим. Когото вече цялата Църква Христова ще може да възпява, прославяйки подвига му:
Винаги разпалван от божествена ревност, показал си се като стълб на Православието, възсиял в град София, и с благочестието си мнозина си привел към Христос, добри пастирю: светителю отче Серафиме, моли Христа Бога да се спасят нашите души!” (Тропар, гл. 4).
И още:
Издигнал се на висотата на смиреномъдрието, показал си се учител на благочестието, поборниче за Православието и застъпниче за нуждаещите се, похвалà за монасите и изрядни пàстирю; затова с любов ти зовем: радвай се, Серафиме, Софийски Чудотворче! (Кондак, гл. 4).
Затова са толкова светли и толкова радостни дните на прославата на св. Серафим Соболев. Прослава, извършена заедно и в единомислие от братските Руска и Българска православни църкви, удостоверяваща не само техните собствени верни чада, а и всички въобще православни християни по света в извършилата се на небесата прослава на още един Христов светец, на още един избран съсъд на неоскъдяващата Божия благодат.
Затова, възлюбени, нека всички заедно, с една уста, едно сърце и една душа днес възпеем новопрославения Софийски чудотворец и молитвено да възкликнем: Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христа, нашия Бог! (Величание на св. Серафим).
По молитвите на новопрославения Софийски светец иЧчудотворец Серафим Бог да помилва и спаси всички нас! Амин!
Председател на Св. Синод
† НЕОФИТ
Патриарх Български и Митрополит Софийски
Членове на Св. Синод:
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ
† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ
† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ
† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
† Русенски митрополит НАУМ


***


Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след св. Литургия по случай прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, ПКСХП „Св. Алeксандър Невски“, София, 26.02.2016 г.

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Дивен Бог во святых Своих, Бог Израилев: Той даст силу и державу людем Своим!” (Пс. 67:36)


ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,
ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,
ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
Прославлението на праведник и причисляването му към лика на светиите е дивна радост за Църквата Христова. Светиите са живо доказателство за това, че светостта е възможна и постижима във всяко време и на всяко място – в пустинята и в стихията на големия град, ако имаш Бога за образец на своя живот и Църквата - за прибежище. Светиите – наши съвременници, са доказателство, че Бог не ни е изоставил, а изпраща своята благодат на ония, които я търсят и правят душите и телата си нейно вместилище; че Бог и днес въздига сред нас боговдъхновени пастири и проповедници, и дръзновени молитвеници за Неговия народ.
Фактът, че паметта за св. Серафим, архиепископ Богучарски, отишъл си от този свят преди 66 г., е жива и днес, че ежедневно пред неговия честен гроб се стича нескончаем поток хора от всички възрасти и социален статус, за да изпросят молитвеното му застъпничество, показва, че в нашият народ вярата в Бога и благодатната Му помощ чрез Неговите светии е жива; че родната ни Българска православна църква здраво стои в Истината и води към спасение своите чеда; доказателство е че духовната традиция в светото Православие е жива и спасяваща до днес.
Както приживе, така и след неговата кончина светителят Серафим е прибежище за изнемогващите и страдащите, на всички които се стичат при светоносния му гроб в Руския храм-подворие и търсят неговото молитвено застъпничество пред Бога.
И днес, когато ставаме свидетели и съучастници в този велик свещен акт на неговата канонизация, ние ликуваме с неземна радост, че в лицето на св. Серафим, архиепископ Богучарски, имаме още един светител, който от небесата благославя своите духовни чеда и всички, които се обръщат към него с молитва и вяра. Приживе той не отстъпи от Истината и не се отклони от Пътя – Христос. Затова Сърцеведецът Бог засвидетелства за неговата праведност, като му даде Дух Светий (Деян. 15:8) и дар на чудотворство. Бог, Който изпитва сърцата и вътрешностите и всекиму въздава според делата му (Откр. 2:23) е удостоил този Свой угодник да се нареди сред членовете на тържествуващата Небесна Църква. И всички ние, братя и сестри, во веки ще имаме в лицето на св. Серафим непосрамващ застъпник пред Божия Престол. А нашите две сестри поместни православни църкви – Руската и Българската, които единодушно и единогласно свидетелстват пред Божия народ за светостта на св. Серафим – Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец ще го имат като жива и неразтрогваема връзка помежду ни, повод за обща молитва и съслужения, и общ небесен застъпник пред Божия престол за нашите два православни народа!
В този празничен за цялото църковно изпълнение ден, със сърца, преизпълнени с благодарност към Бога за Неговите велики милости и щедрости, отдаваме дължимото и на всички Негови чеда и съработници спомогнали всеки в своето звание, този свещен празник да стане факт:
На моят събрат и съслужител Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил; на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и на Св. Синод на Българската православна църква; на съпредседателите Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и членовете на Смесената комисия на Руската и Българската православна църква, както и на членовете на Комисията по канонизациите при РПЦ; на Негово Високопреподобие архим. Филип и тружениците в Руското подворие в София и на Синодалните служители, които не пожалиха сили и време, за да бъде доведено това богоугодно дело до успешен край.
О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме! Не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Господа нашего Иисуса Христа, на Когото се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги и во-веки веков. Амин!
На многая и благая лета!
~~~

Ответно приветствено слово на Волоколамския митрополит Иларион при поднасяне на Светейшия Български Патриарх Неофит икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец – дар от Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ!
За мен е особена чест с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил да представлявам Руската православна църква на тържествата за прославяне на Божия угодник, просиял през изминалото столетие и благоговейно почитан в Руската и Българската православни църкви.
Светител Серафим е живял в много трудно време, в епоха, когато Църквата в Русия е била подложена на гонения. И той споделил съдбата на хиляди хора, които са били принудени да напуснат своята Родина, и които са намерили своето пристанище в чужбина. Още като младеж той пристигнал на българската земя, и тук му е било съдено почти 30 години да живее и да прослужи в храма „Св. Николай Чудотворец” и да придобие любовта на изключително много хора, които са се стичали към него като при духовен отец и пастир, като при молитвеник и като при чудотворец.
Още приживе той се прочул с многобройни чудеса. И след това, когато той се преселил при Господа, неговата духовна сила не само че не пресъхнала, а даже се умножила. На неговия гроб идват хора не само от България, но и от най-различни страни, отправят молитви и получават помощ.
И тази канонизация, която се извърши първоначално в Руската православна църква, а сега и в Българската православна църква, е свидетелство за онази дълбока почит, с която се ползва светител Серафим в нашите Църкви. И този многоброен народ от свещенослужители и миряни, които вчера участваха в литийното шествие – всичко това потвърждава думите на Свещеното Писание „във вечна памет ще остане праведникът ” (Пс.111:6).
Аз съм радостен от това, че виждам в храма и млади хора, и деца, радвам се, че има толкова много причастници в храма. Случвало се е да посещавам България многократно. И преди съм участвал в тържествени богослужения с архиереи и свещенослужители, но народът Божий не се причастяваше със Светите Христови Тайни. Няма да скрия, всеки път, когато аз виждах това се смущавах.
Ние в Руската православна църква преживяхме 70 години гонения. За Църквата всичко беше забранено: не можеше да се издават книги, беше забранена благотворителната дейност. Това, което ни оставаше, беше Светата Евхаристия. И именно участието в Евхаристията помогна на вярващите хора да оцелеят в течение на тези дълги 70 години. Затова ние знаем цената на това велико Тайнство. И знаем, че ние, свещенослужителите, не можем да предложим на хората нищо по-голямо и по-добро, отколкото Самия Христос, който сам Себе Си ни предлага в Святото Пречисто Тяло и Своята Честна Кръв.
И светител Серафим, чиято памет днес светло празнуваме, ни напомня за това, че най-главното съкровище в живота на християнина – това е Христос. Той е бил пламенен молитвеник и ревностен служител на Евхаристията. От Светата Евхаристия, от Престола Божий той е получавал вдъхновение. И това вдъхновение той предавал на другите. Аз бих пожелал, светител Серафим винаги да служи като свързващо звено между двете наши Църкви. Нека неговата молитва и небесно предстателство да се разпростре над Българската православна църква и над целия народ на България и да ги запази от всяко зло. И бих искал за спомен от този ден да Ви предам, Ваше Светейшество, от името на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил тази икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.
Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас.
___________________
По материали от:
http://podvorie-sofia.bg/bg/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D1%80/
http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/790-podroben-fotoreportazh-ot-patriarsheskata-liturgiya-v-hram-sv-al-nevski-v-denya-na-proslavlenieto-na-sv-serafim-sobolev
http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/789-podroben-fotoreportazh-ot-proslavlenieto-v-patriarsheskata-katedrala-na-sv-serafim-sobolev
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=196972
Снимки: Нина Комарова

a.JPG aa.jpg aaa.jpg

aaaa.jpg aaaaa.jpg aaaaaa.jpg

aaaaaaa.jpg aaaaaaaa.JPG aaaaaaaaa.jpg

aaaaaaaaaa.jpg b.jpg bb.jpg

bbb.jpg bbbb.JPG bbbbb.jpg

bbbbbb.jpg bbbbbbb.jpg bbbbbbbb.jpg

bbbbbbbbb.jpg bbbbbbbbbb.jpg c.jpg

cc.jpg ccc.jpg cccc.JPG

ccccc.JPG cccccc.jpg ccccccc.jpg

cccccccc.jpg ccccccccc.JPG cccccccccc.jpg

d.jpg dd.jpg ddd.jpg

dddd.jpg ddddd.JPG dddddd.jpg

ddddddd.JPG dddddddd.jpg ddddddddd.JPG

dddddddddd.jpg e.JPG ee.jpg

eee.jpg eeee.jpg eeeee.jpg