Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

В дух на разбирателство и братска любов се проведе десетия епархийски събор на Западно- и Средноевропейска митрополия в катедралния за епархията храм „Св. Цар Борис" в престолния град Берлин, от 23 до 25 юни. В събора взеха участие всички клирици на епархията и по двама миряни - представители на всяка от българските православни църковни общини, разпръснати в 14 държави в Централна и Западна Европа.
Съвещанието на събора започна сутринта на 24 юни с Молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с протосингела на епархията архимандрит Атанасий.
Митрополит Антоний приветства от свое име участниците в Събора и прочете приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към делегатите. След прочитането му архиереят изнесе доклад за състоянието на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП.

Към настоящия момент най-бързо разрастващата се епархия на БПЦ има 32 клирици - 6 архимандрити, 9 ставрофорни икономи, 3 свещеноикономи, 6 протойереи, 7 свещеници и един схидякон.
Към юрисдикцията ѝ принадлежи и един манастир – „Св. Троица“ в Букххаген с общо четирима монаси. От 1-ви декември 2016 година за протосингел на епархията е назначен архимандрит Атанасий (Султанов), който пребивава в старото седалище на епархията - Будапеща и е предстоятел на храма „Св. св. Кирил и Методий“ там.
От деветия епархийски събор през 2011 година до сега за нуждите на епархията са ръкоположени трима клирици - отците Иван Карагеоргиев, Тенчо Вселинов и Йордан Пашев, а на служение в епархията са преминали отците Сергей Ненов в Българската православна църковна община в Щутгарт, Стефан Паликаров - в Милан и Симеон Минчев - във Виена.
При последното си заседание в стария си състав Епархийския съвет прие и протойерей доцент Добромир Димитров, който е дългогодишен преподавател по канонично право в богословския факултет при ВТУ, който занапред ще обгрижва църковната община в Кент, Медуей и Рочастър, Великобритания.
През последните години са регистрирани нови църковни общини: „Св. Иван Рилски“ в Люксембург, „Св. Димитър“ в Грац, Австрия, „Св. Петка Търновска“ в Кьолн-Брюл Германия и „Св. Георги“ в Цюрих, Швейцария. Още няколко български общини в Европа са в процес на организиране, но все още са в начален етап и се водят със статут на мисии. Това са; „Св. Седмочисленици“ в гардовете Анцио и Неттуно край Рим, „Св. Козма и Дамян‘ във Флоренция, „Св. Злата Мъгленска“ в Палма де Майорка, и „Св. Патриарх Евтимий‘ в Ла Валета, Малта.
Като пожела ползотворна работа на събора митрополит Антоний изказа своето желание да се умножават българските църковни общини сред българите в Европа, където всички наши сънародници, православни християни, да намират духовна утеха и така да израстват във вярата за слава Божия.
Последва пастирски доклад на протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов) за пастирското служение сред българите в диаспора. Той, прилагайки цитати от светите отци, припомни на всички високата отговорност на пастирското служение, а след това начерта аспекти в които трябва да върви пастирската дейност в съвременния глобализиран свят.
По време на събора бе избран нов състав на управителния орган на епархията - Епархийския съвет, както и делегати за предстоящия Първи църковен събор на БПЦ-БП.
На 24 юни в катедралния храм „Св. Цар Борис“ митрополит Антоний отслужи възкресно-празнична вечерня в съслужение с клирици от епархията. Песнопенията бяха изпълнение от сформиран хор от клирици и псалти от различни църковни общини под диригентството на г-н Мартин Пенев - епархийски съветник.
На 25 юни, неделя, всички участници в събора взеха участие в съборна света Литургия.
Преди началото на светата литургия митрополит Антоний извърши пострижение за свещоносец и четец на Емил Борисов от църковната община „Св. Анна‘ в Пасау, Германия, а по време на литургията митрополитът ръкоположи Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия за дякон. Той, след нужната подготовка, ще бъде ръкоположен за свещеник на празника на общината Петковден и ще поеме нейното духовно обгрижване.
Десетия епархийски събор бе една възможност клирици и миряни от църковните общини на епархията да се съберат и не само по работни въпроси, но и за духовно общуване, за обща молитва, за разговори свързани с проблемите които се срещат в църковните общини и за възможните им решения. Всички изразиха своята духовна радост и удовлетворение от братското общуване по между си и от това, че в епархията кипи усилена работа и тя се развива, от това, че се разкриват нови църковни общини и се приобщават нови и нови хора за благото на църковните ни общности в цяла Европа.
По повод откриването на Събора Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати приветствие до участниците, в което се казва:
„Ваше Високопреосвещенство, Ваше Високопреподобие, боголюбиви отци, скъпи в Господа братя и сестри,
Българската православна църква, основана върху крайъгълния камък – Христос и утвърдена върху непоклатимата основа на вярата и евангелската истина, винаги е била близо до нашия народ. Тя, като грижовна майка, носи своята грижа и отговорност за своите чеда, не само за живеещите в родината, а и за всички вас, които пребивавате извън нейните предели.
Пастирският опит показва, че не са редки случаите, когато именно в чужбина, на стотици и хиляди километри от родната земя, хората търсят и намират пристан в Църквата Христова, преосмислят своето отношение към вярата и започват да опознават светото Православие и да възрастват в него. Това не е случайно. Защото именно далече от Родината човек най-остро усеща нуждата да потърси своите корени, да почерпи от онези живителни сили, които го свързват с родна България, с онези здрави духовни ценности и традиции, които векове наред, във времена на тежки изпитания, са укрепявали и обединявали нашия народ.
Вие, макар далеч от родната страна, не сте прекъснали връзката си с нея, а в чуждоезична и инославна среда продължавате здраво да стоите в светото Православие, да пазите българския дух и вярата на дедите ни. Уверяваме ви, че сме съпричастни към вашите усилия, като постоянно ви имаме в молитвите си, и сме убедени, че във всяко ваше дело ще ви ръководи вярата в Господа и евангелските истини.
Бъдете достойни чеда на стародавната Българска Патриаршия и вашите достойни родолюбиви предци! В духа и учението на нашата Църква обичайте светата православна вяра, пазете присърце здравите морални традиции на нашия народ и подпомагайте, според своето служение и силите си, епархийските и общоцърковни дела!
Уверени сме, че Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний като благоразумен стопанин (Лука 12:42) и занапред ще се грижи усърдно за още по-доброто устройване и благопреуспяване на епархийските дела на тази бързоразрастваща се епархия – скъп на сърцето ни дял на Българската православна църква. А всички вие, бъдете му верни и усърдни съработници на нивата Христова!
Възлюбени в Господа наши духовни чеда,
Като Ви благодаря сърдечно за вашето самоотвержено православно свидетелство, ви призовавам и занапред все така усърдно да вършите „делото на служението, в съзиждане на тялото Христово”, та „с истинска любов да растем по всичко в Оногова, Който е глава, - Христос, от Когото цялото тяло, стройно сглобено и свързано чрез всички дарувани свръзки, при действието на всяка част според силите ѝ, нараства, за да се съзижда в любов.” (Еф. 4:12, 15, 16).
Желая Ви душевни и телесни сили, благословен от Бога успех и изобилни плодове от вашите трудове по време на настоящия 10-ти Епархийски събор и в отговорното ви служение там, където Бог ви е поставил!
Отечески призоваваме над всички вас Божията благодат и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател,
НЕОФИТ, патриарх Български”.
Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60