На 19 октомври 2020 г., в деня, когато Православната църква чества паметта на Покровителя на българския народ Св. Йоан Рилски Чудотворец, след вечерното богослужение в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ , Негово Високоблагоговейнство иконом Антон Вълчанов изнесе беседа за живота в святост и чудесата на светеца. Преди беседата всички заедно изпяха тропара на светеца и казаха Господнята молитва "Отче наш".

На 12 октомври 2020 г., след вечерното богослужение, ставрофорен иконом изнесе втората беседа от поредицата „При нозете Иисусови“, посветена на евангелските текстове разказващи за призоваването от Христос на апостолите Андрей и Симон, Яков и Йоан, за предизвикателствата към Иисусовите ученици, оставили всичко и поели по пътя след Божествения си Учител като „ловци на човеци“  (Мат. 4:18-22).

На 5 октомври 2020 г., след вечерното богослужение, с обща молитва започна първата беседа от цикъла  „При нозете Иисусови“ изнесена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на Църковното настоятелство на храма.

На 28 септември 2020г. след вечерното богослужение в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ , Негово

Високоблагоговейнство иконом Николай Цурев изнесе беседа за учението на св. Ап. Павел за възкресението на мъртвите изложено в 1 Коринтяни 15 гл. и 1 Солуняни 4 гл. . Отец Николай подробно се спря в беседата си на оборването от св. Ап . Павел на разпространените по онова време сред коринтските християни заблуждения за невъзможността тленното тяло да възкръсне.

На 21 септември 2020 г., след вечерното богослужение, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на Църковното настоятелство на храма, изнесе беседа за Господнята молитва „Отче Наш“. Той разясни историческото време и място, където е произнесена, Евангелията, в които е написана, както и значението на молитвените прошения в нея. Отец Николай привлече вниманието на разнородната аудитория за повече от предвидения един час, като отговори и на някои важни въпроси за слушателите.

На 15 август празничната св. Литургия бе отслужена от храмовото духовенство оглавявано от предстоятеля на митрополитската катедрала ставрофорен иконом Николай Георгиев. Литургичните песнопения прозвучаха в изпълнение на катедралния хор под диригенството на Стоян Малинов. Проповед за празника и живота на Пресвета Богородица изнесе иконом Кирил Попов. Стотици богомолци се стекоха  през целия ден, за да се поклонят и помолят пред Светата Плащеница на Божията Майка.

Успение Богородично

В навечерието на големия християнски празник Успение Богородично Православната Църква по традиция отслужва Опело на Божията Майка с пренасяне на Богородичната плащаница.

По повод настъпващия празник, на 14 август в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ в столицата бе отслужена архиерейска вечерня с Опелото на Пресвета Богородица.

На 5 май 2020 г. се навършват 180 години от рождението на блаженопочиналия Български екзарх Йосиф I, предстоятел на Българската православна църква в периода 1877-1915 г. с големи заслуги за запазване нейното единство и за българското църковно-просветно дело в Македония и Одринско.

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60