Печат

На 23 февруари, Неделя Месопустна, Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По този повод, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от празнуващия своя имен ден епископ.

Край св. Трапеза, заедно с него, застанаха архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Самуил, архимандрит Евтимий, множество предстоятели на столични храмове и свещенослужители, сред които осем дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и монахини от гръцкия манастир "Св. Йоан Предтеча", край с. Акритохори, водени от игумения Якова.

Боголюбив народ, приятели и гости на епископ Поликарп изпълниха храма и влязоха в радостта на празника.

В чест на празника, в центъра на храма бе поставена частица от мощите на св. Поликарп, богато украсени със свежи цветя и всички присъстващи имаха възможност да се поклонят и получат духовна подкрепа. Светинята е личен дар на епископа, и се покои на специален проскинитарий в Софийска митрополия.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от хористите на Мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт проф. Мирослав Попсавов. Тяхното прекрасното изпълнениебе като молитвен дар към празнуващия епископи за духовна радост на присъстващите.

По време на свещеническито причащение проповед за живота и делото на св. Поликарп произнесе архимандрит Евтимий.  Той подчерта, че житието на св. Поликарп ни учи на вяра в Христа, на всеодайност в делата и на любов, която е жертвоподобна и ни помага всичко да преодоляваме.

В края на богослужението еп. Поликарп получи редица поздравления послучай своя имен ден. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит приветствие произнесе Негово Високопреподобие архимандрит Василий. Архимандрит Самуил приветства владиката от името на всичките му духовни чеда като му поднесе архиерейски жезъл.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на катедралния храм, поздравление поднесе ставр. ик. Ангел Ангелов, и.д. председател на храма, който му пожела достойно да върви по пътя на Бога, следвайки примера на своя небесен покровител св. Поликарп, еп. Смирненски.

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ поздрави викария от името на братството на св. обител и цялата околия.

Епископ Поликарп изказа благодарност за топлите слова и пожелания на духовниците и вярващия народ, които му засвидетелстваха своята любов и уважение.Той сподели, че по Божия милост е постиган за монашеско битие, с името на светеца, и така св. Поликарп, еп. Смирненски му става покровител и небесен ангел. Той изказа благодарност към всички, които уважиха със своето съслужение и присъствие, неговия личен празник.

Дълго време владиката раздаваше нафора, като получаваше поздравления, цветя и подаръци. Всички присъстващи бяха почерпени с вкусен шоколадов бонбон.

Честит и благословен имен ден, Преосвещени владико! За много и благодатни години!

Текст и снимки: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК