На вечерната служба в Неделя Сиропустна, тази година 1 март, Православната Църква по традиция повелява извършването на взаимно опрощение, като подготовка за настъпващия Велик пост и предстоящото след него честване на Христовото Възкресение.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх бе отслужена архиерейска вечерня в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в гр. София.

Вечернята възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Антон Славов и дякон Петър Славов.

Молитвено участие на вечерната служба взеха Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, десетки свещенослужители от епархията и голямо множество християни.

За тържественото и умилително настроение на богослужението допринесоха и изпълненията на църковните песнопения от страна на Софийския свещенически хор, ръководен от иконом Кирил Попов.

В края на вечернята Негово Светейшество патриарх Неофит произнесе слово по случай днешният ден и предстоящите пости, в което припомни на християните: „Прошката, която Господ ни учи да даваме всекидневно и на всеки наш ближен, но която с особена сила Църквата очаква от нас да даруваме именно на днешния ден, трябва да бъде прошка искрена и истинска, непресторена, извираща от дълбините на сърцето – такава, каквато самите ние очакваме и каквато получаваме от Всеблагия и Всемилостив наш Бог. Прошка, идваща от дълбокото осъзнаване на първо място на нашата собствена, лична греховност, но и от осъзнатата необходимост истински да подражаваме на Христа, Който пръв прощава всичките наши грехове и Който някога Сам молеше Отца за Своите мъчители: „Отче! прости им, понеже не знаят, що правят““ (Лука 23:34).

След като Светейшият български патриарх първи поиска прошка от всички, бе извършен и чинът на взаимното опрощение, където множеството присъстващи духовници и миряни се простиха с него и помежду си, за да се подготвят за предстоящия духовен подвиг на 40-дневния Великденски пост.


Текст: Пламен Михайлов - mitropolia-sofia.org

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Неделя сиропустна – неделя на всеопрощението

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021