На 4 март, първата сряда от Великия пост, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ в бе отслужена първата за тази година св. Литургията на Преждеосвещенните Дарове.

По време на Великия пост в дните сряда и петък се полага да бъде отслужена Преждеосвещена св. Литургия.

Това е особено чинопоследование, което включва великопостни часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без най-важните й части - освещаване на Даровете, затова няма молитви и песнопения, свързани със светите Дарове.

Днес, сряда, във всички софийските храмове бе отслужена Преждеосвещена литургия, за първи път през св. Четиридесетница.

Богослужението в митрополитската катедрала бе възглавено от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, и.д. председател на храма, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмово духовенство, свещеник Костадин Тренев и трима  дякони: йеродякон Вартоломей, дякон Петър Славов и дякон Юлиан Периклиев.

Великопосните песнопения бяха изпълнени от д-р Стоян Малинов, ик. Кирил Попов и д-р Андрей Касабов.

В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Еп. Поликарп се обърна с кратко духовно наставление към миряните.

"Нека причастени с Тялото и Кръвта Гоподни продължим вдъхновени нашия духовен подвиг! Бог д на всички да дава сили да издържим Великия пост и да се възрадваме в славното  и спасително Христово Възкресение“ - благопожела викарият.

Текст : Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60