Печат

На 12 април, вечерта след Цветница, Православната Църква отслужва първото за тазгодишния Велик пост Последование на Жениха – утринна служба за първите три дни от страстната седмица, изнесена на предните вечери.

В столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното последование възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Антон Славов и иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, както и дякон Юлиян Периклиев.

За църковните песнопения се погрижи гл. ас. д-р Стоян Малинов, а десетки богомолци се поклониха на иконата на Страдащия Господ Иисус Христос.

В проповед след края на богослужението епископ Поликарп припомни за живота на праведния Йосиф, за който се споменава в днешното Последование като предобраз на Спасителя Иисуса Христа. „Стъпили в пътя на страстната седмица, да предпочетем силната вяра, надеждата и любовта на праведния Йосиф – призова владиката християните – и чрез тези трите да се утвърдим в добродетелен живот, да бъдем верни на Бога и да знаем, че след страданието, гонението и изпитанието идва благото Божие въздаяние, идва праведният Божий съд, който ни радва, утешава, вдъхновява и ни прави да бъдем благодарни Богу за всичките Му благодеяния, чрез които ние израстваме и се вдъхновяваме да бъдем истински Божии.“
 

Текст: Пламен Михайлов - mitropolia-sofia.org
Снимки: Пламен Михалйов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)