Вечерта на 15 април, Велика сряда, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, след изпълнението на малкото повечерие бе отслужен Велик маслосвет, който се извършва веднъж в годината за цялото църковно общество.

Св. тайнство Елеосвещение (Маслосвет), което включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива бе отслужено от софийския викарий – Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп и цялото храмовото духовенство на митрополитската катедрала. Изхождайки от извънредното положение в страната,  наложено заради пандемията от корана -вируса, църковното ръководство реши за по целесъобразно това специално и единствено по рода си тайнство да бъде отслужено в навечерието на Велики четвъртък.

Владиката и духовниците се редуваха в четенето на евангелските откъси и освещаващите молитви, а в края на последованието придържайки св. Евангелие го поставиха над главите на вярващите. По този начин видимо изобразиха невидимото снизхождане на Божията благодат.

В края на последованието епископът обясни значението на този маслосвет и помаза богомолния народ - за здраве, телесно укрепване и най-вече за прослава на Божия Син, Който даде Своето Тяло и Кръв за спасението на всеки човек.

"Нека Бог да снизходи над нас, да ни изцери от всяко телесно и душевно страдание. Да ни укрепи във вярата, да се вдъхновим и да видим Неговата милост като изцерява нашите недъзи. Нека това елеосвящение бъде за всеки един от нас за драве, за спасение и вечен живот!" - завърши владиката и благослови вярващите.

Спазвайки чинно разпоредбите за безопасно присъствие в Божия храм, миряните носиха лични предпазни средства и спокойно изчакваха реда си, за помазване с осветен елей.

Текст и снимки: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021