Велики петък е  най - скръбният ден, в който възпоменаваме поруганието, страданията, смъртта и погребението на Господ Иисус Христос. Ден, в който всеки християнин в едно с цялото творение, съприживява смъртта и погребението на Богочовека с надеждата да станем съпрчастни и на Неговото славно възкресение за вечен живот.

На Велики петък не се служи Литургия, тъй като в този ден Господ принася Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и Вечерня, по време на която се изнася от олтара св. Плащаница.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” богослужението бе  предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик Антон Вълчанов, ставр. ик. Христоско Казакин, ик. Кирил Попов, ик. Николай Цурев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

По време на богослужбата от св. олтар с тържествена лития бе изнесена Плащаницата, изобразяваща мъртвия Христос. След като шествието трикратно обиколи светия Кръст, поставен на Велики четвъртък в центъра на храма, пред него бе положена на специално подготвена маса (епитафиос), символизираща Христовия гроб, и погребалната плащаница.

Негово  Преосвещенство еп. Поликарп пръв се поклони на светинята и благослови събралите се християни. С пастирски думи той се обърна към присъстващите, в които подчерта саможертвата на Иисус Христос, Който  е 
предал Себе си на кръстна смърт, за да изкупи нашите грехове и отвори пред нас пътя към спасение.

След духовниците, и миряните се поклониха пред  Христовата плащаница като изразяваха с това, своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя и отнасяха в дома си надеждата за приближаващото Възкресение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60