На 23 февруари в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено Велико повечерие, което се полага да се изпълнява през дните на Великия пост. Във вечерното чинопоследование е включен Покайният канон на св. Андрей Критски, който Църквата мъдро е отредила да се изпълнява през първите дни на св. Четиридесетница, с цел да отклони нас, християните, от светски мисли и грижи и да ни насочи, особено в тези дни, към съзнаване на греховете ни, към покаяние и сърдечно очистване.
На покайното богослужение присъстваха: Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, преосвещените епископи Тивериополски Тихон, Браницки Григорий, Маркианополски Константин, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, и множество предстоятели на храмове и столични свещеници.

Според предвидената програма на Софийска св. митрополия първата част на канона бе прочетена от патриаршеския викарий - Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон.
Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.
Епископ Тихон се обърна към изпълнилите митрополитската катедрала столичани с вдъхновено слово за канона а св. Андрей Критски, който въпреки, че е написан преди много време не е изгубил от своята актуалност, защото колкото и да е странно, но грехът се опитва да завладее човешките души по един и същи начин през всички векове.
„Когато ние започваме Светата Четиридесетница  искаме да очистим себе си от всичко онова, което сме натрупали през годината, за да можем с отворени сърца да протегнем нашите души към Господа и да отпразнуваме най-големия Празник – Светото Възкресение! – каза владиката. -  Някак си изглежда многословно онова, което прочетох, но това е предвидено, защото ние самите някак мъчно искаме да говорим за нашите грехове. Когато се говори за грехове обикновено ние бягаме в това да ги сравняваме с чуждите! Търсиме да видим дали няма някой по-голям грешник от нас наблизо, та нашите грехове да изглеждат малко по-малки. Не смеем дори да си помислим, камо ли насаме пред себе си да си признаем, че не само сме били несправедливи, не само че сме били гневни, не само че сме били груби към нашите ближни, но сме вършили неща, от които дълбоко трябва да се срамуваме.
Има и такива, които не са вършили такива неща, но повечето от нас ще трябва да си признаят, че никак не са доволни от онова, що са вършили; че са повтаряли онези неща, които не са искали да вършат. И както св. ап. Павел казва: „не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него върша.“(Рим. 7:19)
Затова в този канон на св. Андрей Критски така се призовава, така се иска – сякаш от ваше име той да ви подкани да помислите за всичко онова що сте вършили и в тази първа седмица да намерите покаяние за него.
Това всичко е направено само с една цел да събуди нашите и вашите души – пазете ги, те са най-ценното, което имаме в този свят. Те не са само ваши  - те са и Божии! Поради това имате дълг да ги пазите чисти, неопетнени и когато са такива да ги очистите  и да ги представите отново такива, каквито са били дарувани.“ –каза в края на словото си епископ Тихон, отправяйки своята благодарност за съмолението към Негово Светейшество, към свещеническия хор и всички присъстващи богомолци.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

 


 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60