Печат

На 23 февруари в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено Велико повечерие, което се полага да се изпълнява през дните на Великия пост. Във вечерното чинопоследование е включен Покайният канон на св. Андрей Критски, който Църквата мъдро е отредила да се изпълнява през първите дни на св. Четиридесетница, с цел да отклони нас, християните, от светски мисли и грижи и да ни насочи, особено в тези дни, към съзнаване на греховете ни, към покаяние и сърдечно очистване.
На покайното богослужение присъстваха: Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, преосвещените епископи Тивериополски Тихон, Браницки Григорий, Маркианополски Константин, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, и множество предстоятели на храмове и столични свещеници.

Според предвидената програма на Софийска св. митрополия първата част на канона бе прочетена от патриаршеския викарий - Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон.
Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.
Епископ Тихон се обърна към изпълнилите митрополитската катедрала столичани с вдъхновено слово за канона а св. Андрей Критски, който въпреки, че е написан преди много време не е изгубил от своята актуалност, защото колкото и да е странно, но грехът се опитва да завладее човешките души по един и същи начин през всички векове.
„Когато ние започваме Светата Четиридесетница  искаме да очистим себе си от всичко онова, което сме натрупали през годината, за да можем с отворени сърца да протегнем нашите души към Господа и да отпразнуваме най-големия Празник – Светото Възкресение! – каза владиката. -  Някак си изглежда многословно онова, което прочетох, но това е предвидено, защото ние самите някак мъчно искаме да говорим за нашите грехове. Когато се говори за грехове обикновено ние бягаме в това да ги сравняваме с чуждите! Търсиме да видим дали няма някой по-голям грешник от нас наблизо, та нашите грехове да изглеждат малко по-малки. Не смеем дори да си помислим, камо ли насаме пред себе си да си признаем, че не само сме били несправедливи, не само че сме били гневни, не само че сме били груби към нашите ближни, но сме вършили неща, от които дълбоко трябва да се срамуваме.
Има и такива, които не са вършили такива неща, но повечето от нас ще трябва да си признаят, че никак не са доволни от онова, що са вършили; че са повтаряли онези неща, които не са искали да вършат. И както св. ап. Павел казва: „не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него върша.“(Рим. 7:19)
Затова в този канон на св. Андрей Критски така се призовава, така се иска – сякаш от ваше име той да ви подкани да помислите за всичко онова що сте вършили и в тази първа седмица да намерите покаяние за него.
Това всичко е направено само с една цел да събуди нашите и вашите души – пазете ги, те са най-ценното, което имаме в този свят. Те не са само ваши  - те са и Божии! Поради това имате дълг да ги пазите чисти, неопетнени и когато са такива да ги очистите  и да ги представите отново такива, каквито са били дарувани.“ –каза в края на словото си епископ Тихон, отправяйки своята благодарност за съмолението към Негово Светейшество, към свещеническия хор и всички присъстващи богомолци.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

 


 

1.JPG 2.JPG 3.JPG

4.JPG 5.JPG 6.JPG

7.JPG 8.JPG 9.JPG

IMG_8869.JPG IMG_8872.JPG IMG_8873.JPG

IMG_8876.JPG IMG_8880.JPG IMG_8881.JPG

IMG_8884.JPG IMG_8885.JPG IMG_8892.JPG

IMG_8894.JPG IMG_8896.JPG IMG_8899.JPG

IMG_8900.JPG IMG_8904.JPG IMG_8906.JPG

IMG_8907.JPG IMG_8908.JPG IMG_8909.JPG

IMG_8911.JPG IMG_8916.JPG