Печат

На 24 февруари, когато Православната църква почита 1-вото и 2-рото намиране честната глава на св. Йоан Кръстител, отбелязахме две години от патриаршеското служение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Подобаващо за дните на Великия пост в чест на празника бе отслужена първата Преждеосвещена св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха  гл. секретар на Св. Синод архимандрит Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Параскева" и дякон Симеон Змейков.

Негово Светейшество патриарх Неофит взе молитвено участие в светата Литургия.
В края на богослужбата от името на Софийска епархия поздравление и благопожелания по повод втората годишнина от патриаршеската интронизация поднесе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий:
"Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса" - така ни съветва свети апостол Павел в своето Първо послание до Солуняни. И ние, следвайки неговите слова, във времето на светата Четиридесятница, когато се каем за греховното ни битие и се молим за опрощение, сме и в постоянството на радостта. Радостни сме за мира и разбирателството, за благоденствието на родната ни Църква. Радостни сме за този ден, в който се навършват ДВЕ ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит НЕОФИТ, който мъдро ръководи Църквата ни, за да я има и днес тази постоянна наша радост.
Ваше Светейшество, ние Ви желаем много здраве, бодрост и сила на духа и тялото! Бог да сподоби на Вас твърдост на отеческата Ви десница, та с лекота да водите кораба на спасението, родната ни Църква в бурното море на този все по-секуларен свят. Дълги години да сме заедно в събранието на верните, чрез тайнството на светата Евхаристия, та да бъдем Христови, и когато дойде денят на Неговия съд - да имаме надеждата, че ще бъдем в постоянната радост на нашия Господ Иисус Христос.
На многая лета, Светейши Владико! Честит да е празникът на Църквата ни! Амин!“
С чувство на признателност и синовна обич поздравление към Светейшия ни патриарх поднесе и председателят на митрополитската катедрала - отец Мина.
От своя страна патриарх Неофит благодари на събратята си за добрите им благопожелания и изрази благодарността си към храмовото духовенство и богомолния народ.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

 

1.JPG 10.JPG 11.JPG

12.JPG 13.JPG 14.JPG

15.JPG 16.JPG 17.JPG

18.JPG 19.JPG 2.JPG

20.JPG 21.JPG 22.JPG

23.JPG 24.JPG 25.JPG

26.JPG 27.JPG 28.JPG

29.JPG 3.JPG 30.JPG

31.JPG 32.JPG 33.JPG

34.JPG 35.JPG 36.JPG

37.JPG 38.JPG 39.JPG

4.JPG 40.JPG 41.JPG

42.JPG 43.JPG 5.JPG

6.JPG 7.JPG 8.JPG

9.JPG