В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота.
По традиция в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена първо ранна св. Литургия от 6 ч. от прот. Кирил Попов, в съслужение с прот. Николай Цурев и дякон Симеон Нейков. Молитвено участва и ставр. свещ.ик Кръстан Вукашинов (бивш председател на храма).

В 9 ч. започна празничната св. Литургия, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Филип, представител на Руската църква у нас, ставроф. ик. Ангел Ангел, софийски протосингел, ставроф. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство на храма, ставроф. ик. Антон Вълчанов, ставр. ик. Христоско Казакин и протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.
Молитвено участие взеха Негово Светейшество патриарх Неофит и архимандрит Дионисий, началник-отдел "Богослужебен".
След свещеническото причастяване епископ Григорий се обърна към многобройните миряни със синодалното слово по случай 70 години от вдигането на схизмата над БПЦ. /Виж текста на: ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ОКРЪЖНО ПОСЛАНИЕ ПО ПОВОД 70-ГОДИШНИНАТА ОТ ВДИГАНЕТО НА СХИЗМАТА НАД БПЦ
Поради големия брой желаещи да приемат Христовите Тайни, християните бяха причастявани на три места в храма - пред централния, северния и южния престол. Архиереят благопожела всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а светите Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60