На 28 май, Седма неделя след Пасха – на светите отци от Първия вселенски събор, с архиерейска св. Литургия в столичния катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ беше отбелязана 70-та годишнина от основаването на Хора на софийските свещеници. Богослужението бе оглавено от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, ставр. ик. Антон Вълчанов, протойерей Йоан Куков и митрополитският протодякон Иван Петков.
Песнопенията по време на св. Литургия изпълняваше Хорът на софийските свещеници с диригент иконом д-р Кирил Попов. Впечатляващите сладкогласни и завладяващи песнопения на над 20-те свещеници превърнаха възкресната св. Литургия в незабравим празник за всички присъстващи. Софийският свещенически хор е основан през 1947 г. по инициативата на първия си диригент Иван Куртев. Следващи негови ръководители са о. Кирил Велев, о. Иван Русинов, Иван Попвасилев, ставр. ик. Димитър Попконстантинов, архимандрит Неофит – сега Български патриарх, а от 1986 г. – о. Кирил Попов. 
По време на свещеническото причастяване ик. Кирил Попов изнесе проповед за молитвата и за светите отци от Първия вселенски събор, завършвайки с призива: „Нека и ние като тях да ценим, да милеем и да работим за чистотата на православната вяра и единството на християните!“.
След причастяването на верните отец Кирил се обърна към Негово Светейшество и всички присъстващи със словото си: „Всички изпитахме духовна радост от молитвеното общение и като едно голямо семейство с едни уста и едно сърце въздадохме Богу хвала за неговите велики благодеяния към нас, грешните. Помолихме се за упокоение на душите на преселилите се във вечността наши ближни, диригенти и хористи, както и за здравето, духовното издигане и благопреуспяване на нашия клир и народ. Ако псалмопевецът възкликва ‚ще пея на моя Бог, докле съществувам, нека Му бъде благоприятна моята песен‘, то колко повече тези боговдъхновени слова се отнасят за свещениците-хористи. Наш дълг е да продължаваме своето отговорно пред Бога и народа пастирско служение като проповядваме и чрез песнопения. С Божията помощ усърдно пеейки да служим и служейки да пеем.“ Диригентът благодари и за честта и доверието преди 31 години да получи от сегашния патриарх Неофит ръководството на хора. 
В своето слово Негово Светейшество патриарх Неофит сподели задоволството си от съществуването на такъв образцов мъжки хор и не пропусна да отбележи особено любимите на софиянци участия на Свещеническия хор в съборните изпълнения на Великия покаен канон и в акатистите на Пресвета Богородица. Той поздрави отец Кирил и всички хористи и пожела „да имаме вдъхновението, което техните изпълнения дават за нас, ценителите на църковната музика и духовните песни“. 
Последвалите многолетствия бяха допълнение със специален поздрав и за протодякон Иван Петков, който празнува на тази дата своя рожден ден.
Накрая всички настоящи членове на Софийския свещенически хор получиха от патриарх Неофит специална грамота и новото издание на диска с изпълнения на великопостни и пасхални песнопения (записан през 1992 г. и преиздаден поради големия интерес). „Да пеем Богу дондеже есм“, призова отец Кирил Попов като завършек на празничната служба.
 
Текст и снимки: Мартин Митов - още снимки ТУК!
 
 
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60