По многогодишна традиция паметта на Екзарх Йосиф бе почетена в митрополитската катедрала «Св. Неделя», където се намира гробът му, със заупокойна св. Литургия и панихида. Тази година се навършват 177 г. от рождението и 102 г. от кончината на приснопаметния Български екзарх.

По решение на Св. Синод тази година Заупокойната св. Литургия бе възглавена от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. С него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, архим. Филип Василцев, представител на Московския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещенослужителите при храма: неговият председател ставроф. ик. Мина Минчев, протойерей Николай Цурев, свещеник Георги Николачков, протодякон Александър Нешев и митрополитски дякони. На св. богослужба молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните архиереи Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.
Песнопенията на богослужението бяха изпълнени от Московския синодален хор под диригентството на знаменития Алексей Пузаков Този хор е един от най-старинните професионални хорови колективи в Русия – създаден е Москва през далечната 1721 г., като основа на хора станали певци с духовен сан от възникналия през ХVI в. Хор на Патриаршеските дякони..  
В края на богослужението със слово за живота и делото на приснопаметния Екзарх Йосиф към богомолния народ се обърна Негово Преосвещенство епископ Герасим. Той благодари за прекрасното пеене на Московския синодален хор и подчерта,че гостите от Москва са потомци на руските войни освободилите нашето Отечество от османско иго и така роденият в поробена България Екзарх Йосиф завършва своя земен път в Свободната си Родина.
Панихидата на гроба на екзарх Йосиф оглави Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, мелнишки еп. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип Василцев и духовници от столицата.
Текст и снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60