Печат

На 30 октомври столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” празнува своя втори храмов празник - деня, в който Църквата почита св. крал Стефан Урош II Милутин. Неговите свети мощи от векове се намират в София и се покоят в катедралния храм, в югоизточния ъгъл на наоса.

 

В деня преди празника - на 29 октомври (неделя) ще бъде отслужена възкресна св. Литургия от храмовото духовенство. Според  дългогодишна традиция след светата Литургия ще се отслужи специален чин, по време на който ще се извърши преобличане мощите на св. Крал. Началото на св. Литургия е от 9:00 часа, съответно чина по преобличането ще започне към 18:30 часа.
Вечерта, от 18:00 часа ще бъде отслужено всенощно бдение.
 
В празничния ден – на 30 октомври от 9:00 часа с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ.
 
Приканват се благочестивите християни да вземат участие в богослуженията.
 
*********************
По време на 42-годишното си управление свети крал Стефан Милутин изградил повече от 40 църкви. Построил църкви в “Хилендар”, Йерусалим, Цариград, София и Солун. Покрил своята държава с църкви и манастири, от които най-хубави били “Грачаница” (до Прищина) и Банскиян манастир “Св. Стефан”. Щедро подпомагал манастирите, та да бъдат те огнища на православна духовност и просвета. Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г. и Църквата скоро го канонизирала за светец.
През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят св. мощи от поругаване при навлизането в София на войските на Видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. "Горна баня"). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.