На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.

По традиция на 29 октомври след края на св. Литургия се чете акатист на св. крал Стефан Милутин и духовенството пренася мощите му от раката (ковчега) в наоса до светия Престол в олтара на храма, където се преобличат в нова дреха, а платът под дрехата, с който са повити мощите, се нарязва на малки парченца и се раздава на вярващите за благословение и за помощ на болни и страдащи. Тази година св. богослужба и това последование бяха водени от ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, в съслужение със ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на катедралата „Св. Неделя“, храмовото духовенство и свещенослужители от други храмове. Немалко бяха и гостите от различни краища на Сърбия – родината на светия Боговенчан крал Стефан.
На самия празник, 30 октомври, с благословението и молитвеното участие на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Атанасий – протосингел на Западно- и Средноевропейската св. митрополия, схиархимандрит Йоан (Пфейфер) – игумен на немския православен манастир „Св. Троица“ (Западноевропейска епархия на БПЦ), архимандрит Филип (Василцев) – представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх в България, ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, множество свещеници, не само от България, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, както и дяконите Николай Диреков, Костадин Тренев и Иоан Стефанов.
Песнопенията изпълняваше катедралния хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков.
По време на свещеническото причастяване към богомолното множество, изпълнило храма, се обърна ставр. ик. Антон Вълчанов със слово за живота и делата на празнувания светия – Стефан Урош II Милутин.
Празникът завърши с многолетствие и патриаршеска благословия, след което свещ. Симеон Змейков раздаде нафора на вярващите в храма, а свещ. Христо Пашов – парченца от дрехата на св. Крал за благословение.
 
Текст и снимки: Мартин Митов - снимките може да видите ТУК!

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60