На 21 март в катедралния храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужено Малко повечерие с избрани тропари от четирите части на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Великопостното последование бе изпълнено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия. Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. Умилителните песнопения на ирмосите на Покайния канон бяха изпълнени по традиция от хора на Софийските свещеници с диригент иконом д-р Кирил Попов.
 
В края на богослужението архимандрит Василий се обърна към изпълнилите софийската катедрала столичани с думи за Великия покаен канон на св. Андрей, архиепископ Критски – „богоозарения светител на Църквата“. „Този уникален текст трябва да ни води по-често в храма, трябва да води мисълта ни към Бога, защото Сам Богочовекът Христос, Словото Божие, прие плът и действително тук, на земята, беше с грешници и Сам каза, че е дошъл да призове грешници към покаяние, а не е дошъл да търси светци. И именно тези думи на Богочовека, на нашия Спасител, Господа Иисуса Христа, трябва да ни дадат дръзновение и надежда да пристъпваме към покаяние, да търсим прошка на нашите прегрешения, за да бъдем наследници на Божието Царство“, каза в словото си Негово Високопреподобие и в края отново припомни кондака на покайния канон: 
 
„Душо моя, душо моя, стани, защо спиш? Краят наближава и ти ще се смутиш.
Но стресни се, за да те пощади Христос Бог, Който е навсякъде и всичко изпълва!“
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60