Печат

На 1 април вечерта в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“ започна изпълнението на „Последованието на Жениха“, което се извършва в първите три дни на последната седмица на Великия пост. Загърбили светските грижи и отдали се на особено благоприятното време за духовно издигане, десетки християни се събраха в храма, за да отправят духовен взор към Господа, нашия Спасител. Затрогващите покайни песнопения се изпълняваха от сборна група певци, начело с иконом д-р Кирил Попов, д-р Стоян Малинов, Ангел Младенов, Любомир Игнатов и др. Молитвено участие в Последованието взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с новия софийски викариен епископ Белоградчишки Поликарп, архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на църковното настоятелство на храма-домакин, свещенослужители от храмовото духовенство.

С траурна тържественост с лития отец протосингелът и о. Мина изнесоха от олтара иконата на Христовите страдания и пред Честния образ на Жениха трикратно се покланяха първо духовниците – начело с Негово Светейшество патриарх Неофит, а после пристъпиха и миряните.
„Последованието на Жениха“ по структура е утреня, но изнесена предната вечер, и носи името си от първото песнопение, което се изпълнява на нея, и което започва с думите „Се Жених грядет“ („Ето, Женихът идва в полунощ и блажен е този раб, когото намери да бди, а недостоен ще е, когото намери униващ“). Посветено е на притчата за десетте девици, в която образно Христос е представен като очаквания Жених. Последованието се отслужва и във вечерите на Велики понеделник и Велики вторник (обикновено от 19 часа).
Евангелското четиво на това богослужение (Мат. 21:18-43) ни разказва как Божият Син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. Във Велики понеделник Църквата прославя и св. патриарх Йосиф Прекрасни – син на св. патриарх Иаков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата нему страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство. Подобно на този старозаветен патриарх Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове.
В евангелския текст на това богослужение се говори за притчата за злите лозари, в която ни се показват етапите на отдалечаването от Бога. Евангелското четиво ни предлага да размислим също над образа на безплодната смокиня, която изсъхнала след като била прокълната от Господ. „Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън“ (Мат. 3:10). Така и ние ще бъдем осъдени, ако не живеем в молитвено общение с Бога, не се стремим да се усъвършенстваме във вярата, не се изпълваме с добродетели и не принасяме духовни плодове.
Получили патриаршеското благословение, вярващите се отправиха към домовете си, укрепени в духовна ревност, за да преживеят в бодрост и бдителност тази тежка и тъжна седмица.
 
Текст и снимки: Мартин Митов - mitropolia-sofia.org

img_8310.jpg img_8325.jpg img_8332.jpg

img_8335.jpg img_8338.jpg img_8356.jpg

img_8364.jpg img_8374.jpg img_8382.jpg

img_8386.jpg img_8388.jpg img_8392.jpg

img_8400.jpg img_8404.jpg img_8411.jpg

img_8414.jpg img_8419.jpg img_8422.jpg

img_8427.jpg img_8431.jpg img_8437.jpg

img_8439.jpg img_8442.jpg img_8449.jpg