На 21 септември Църквата чества Отдание на празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. В този ден Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отбелязва своя рожден ден, а тази година той навършва 40 години. По този повод в митрополитската катедрала „ Св. Неделя“ бе отслужена   архиерейска св. Литургия и благодарствен молебен.

Епископ Поликарп пристигна в храма, придружен от  свои събратя и духовни чеда, дошли специално за случая от различни краища на страната. Той влезе тържествено в храма и облече подабаващо за празника на св. Кръст архиерейски одежди, украсени с кръстове.

Край св.Трапеза заедно с него застанаха голямо множество софийски свещенослужители, сред които архимандрит Василий,  протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската св. обител, архимандрит Евтимий и йеромонах Максим от Видинска епархия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Николай Георгиев, началник на синодалния отдел „ Връзки с обществеността“, храмовото духовенство во главе с председателя ставр. ик. Мина Минчев, архиерейски наместници на духовните околии, председатели на столични храмове, свещенослужители и осем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Всички те, облечени с бели одежди, украсени с кръстове, в радостен и съборен,мирен дух отслужиха Божествена литургия.

Да почетат празника и да бъдат съпричастни към духовната радост на владиката, в храма дойдоха митрополитски и синодални служители, обществениции миряни. 

Особено тържествено звучаха песнопенията, изпълнени от катедралния мъжки хор, които прекрасно се допълваха от възгласите на осмината дякони, които в изряден ред участваха и правеха още по-благолепна църковната богослужба.

В края на литургията, духовенството отслужи благодарствен молебен, предстояван от юбиляра, който с дълбоко религиозно чувство благодари на Бога за всичките Му благодеяния към него.

В края на богослужението  еп. Поликарп получи от името на духовенството и богомолния народ на Софийска епархия поздравление, подарък- енголпие с икона на Възкресение Христово, нагръден архиерейски Кръст и красив букет, поднесени от архимандрит Василий.

Владиката благодари на църковното изпълнение за молитвените пожелания, увери присъстващите в това, че и занапред ще полага всеодайни грижи за утвърждаването Христовото паство и ще се стреми с още по- голяма ревност да изпълнява повереното му от Бога призвание.

На многая и благая лета, преосвещени владико! Господ да Ви дарува крепко здраве и сили, бодрост на духа, мир и спасение, и благодатна подкрепа във Вашето нелеко и отговорно служение! Бъдете светъл пример и наш образецна „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1 Тим. 4:12).

Видео: Соня Анкова

Текст и снимка: Весела Игнатова - ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ ПОСЕТЕТЕ САЙТА НА СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60