На 30 октомври столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” празнува своя втори храмов празник - деня, в който Църквата почита св. крал Стефан Урош II Милутин. Неговите свети мощи от векове се намират в София и се покоят в катедралния храм, в югоизточния ъгъл на наоса.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на катедралния храм, йеромонах Зотик, секретар на Руското подворие, предстоятели и свещенослужители на софийски храмове и седем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

След като тържествено бе посрещнат в храма, Негово Светейшество взе молитвено участие в богослужението.

Църковните песнопения бяха изпълнени от мъжкия хор при храма, професионално дирижиран от д-р Стоян Малинов, преподавател по църковна музика в Богословския факултет на СУ.

В края на литургията като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от свети Крал, викарният епископ отбеляза негово добротворство и милосърдие, което трябва да е пример за нас.

Той благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство и на професионалния мъжки хор при катедралата и отправи благопожелания.

Отец Мина благодари на Светейшия владика, а също така и на викарния епископ с топли думи и красиви букети цветя.

Празникът завърши с многолетствие и храмовите свещеници раздадоха на всички присъстващи нафора и за благословение парченца от дрехата на св. Крал.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60