С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, в митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София, от 17:00 ч., ще бъдат отслужени тържествени Архиерейски велики вечерни с духовна беседа и наставление, както следва:


17 мартставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия;
31 март – иконом Стефан Стайков, председател на храм „Св.св. Кирил и Методий“, гр. София, кв. Красно село;
7 април – иконом Николай Нешков, председател на храм „Св. Николай“, гр. София;
14 април – протойерей Илиян Алексиев, председател на храм „Рождество Богородично“, гр. София.
Приканват се благочестивите и православни християни да вземат участие във вечерните богослужения, както и да присъстват на духовните беседи.

***

На 17 март с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Втора велика вечерня в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София.

Великата вечерня бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на храма, заедно с храмовото духовенство.

След тържествената вечерня, бе поставено началото на една духовна и полезна традиция, а именно, във вечерните богослужения в неделните дни, да бъдат утешавани благочестивите православни християни с духовна беседа.

Първата беседа, във Втората велика вечерня, бе изпълнена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Темата на беседата изнесена от отец Ангел бе: „Диалектиката на Великия пост“. Той запозна вярващите със смисъла и идеята на поста, както и на всичко онова, което се спомня и отбелязва в отделните дни и недели във Великия пост.

След богослужението и беседата, епископ Поликарп поздрави отец Ангел за духовната и полезна беседа и му пожела здраве, радост и духовни сили, за да проповядва, учи и наставлява християните и бъде добър пример за всички и за радост на Църквата.

Епископ Поликарп благодари и на вярващите християни дошли на молението и беседата и ги призова да бъдат добри православни християни, обичащи Бога и пребъдващи в истинско разбиране на богословието, като го живеят всеки час и ден.

Следващата Велика вечерня в митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“ с беседа ще бъде на 31 март от 17:00 ч.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Автор: mitropolia-sofia.org

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60