На 14 април, в Петата неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Петата велика вечерня в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София.

Великата вечерня бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Тоско Казакин, свещеник Арсений Каньов, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.

След тържествената вечерня се състоя петата беседа, според нарочното приготвената програма в неделните вечери на Великия пост, която изнесе Негово Всеблагоговейнство протойерей Илиян Алексиев, председател на храм „Рождество Богородично“, гр. София.

Темата на беседата изнесена от отец Илиян бе свързана с живота и светостта на св. преподобна Мария Египетска.

Беседата бе съдържателна и поучителна, както и създаваща у слушателите стремеж за познания и духовен стимул за съвършенство.

След богослужението и беседата, епископ Поликарп поздрави протойерей Илиян Алексиев за духовната и полезна беседа и му пожела здраве, радост и духовни сили, за да проповядва, учи и наставлява християните и бъде добър пример за всички и за радост на Църквата.

Епископ Поликарп благодари и на вярващите християни дошли на молението и беседата и ги призова да подражават на живота и светостта на св. Мария Египетска. Да придобиват нейното смирение, покаянието и постоянството в духовното поприще.

Текст: mitropolia-sofia.org

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60