Печат

"Се Жених грядет" (“Ето, Женихът идва“) - пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. Тогава във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха - едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

По традиция в София това чинопоследование се изпълнява съборно в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

На 22 април, в навечерието на Велики вторник за втори поред път, вълнуващото великопостно богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха ставр. ик. Мина Минчев, предстоятелят на храма и храмово духовенство.

Загърбили светските грижи и отдали се на особено благоприятното време за духовно издигане, десетки християни се събраха в първия ден на Страстната седмица в храма, за да отправят духовен взор към Спасителя, Който не престава да иска да ни привлече към Себе Си.

В този ден се чете притчата за десетте девици (Мат.25:1-13). В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Под пет мъдри девици се подразбират петте вътрешни органи на чувствата, които разумно управляват външните чувства и властват над тях. Тези вътрешни органи на чувствата събират светлина в продължение на целия живот на човека и тази светлина остава в душата, и свети и тогава, когато смъртта дойде и отнеме земното битие. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта / идва от гр. ез. „милост"/.

Молитвено участие във вечерното богослужение взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Патриарх Български Неофит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и свещенослужители.

Вълнуващите покайни песнопения в тези дни се редуват с голям брой четива, като кулминацията на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой - пеят певците, - и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!"-  се казва  при тъжното и тържествено изнасяне на икона със Страдащия Христос.

Покайните  песнопения бяха изпълнявани от изявени църковни певци, ръководени от ик. Кирил Попов.
Пред Честния образ на Жениха, трикратно се поклониха първо духовниците - Негово Светейшество патриарх Неофит, еп. Поликарп, свещениците, а после и миряните.

В края на богослужението ставр. ик. Мина Минчев запозна многобройните присъстващи с богослужебната програма за следващия ден.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

Текст: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов