Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

От 11 до 13 декември в гр. Богучар във Воронежка област, Русия се състояха големи тържества, посветени на 135-годишнина от рождението на светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Специален гост на празничните събития бе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На 26 февруари 2016 г. от 18.00 ч. в Киносалона на РКИЦ изкуствоведът и дългогодишен изследовател на творчеството на художника Николай Ростовцев – г-жа Аделина Филева ще изнесе беседа за личността творческото мойсторство на автора. След лекцията ще бъде показан филмът „Николай Ростовцев – живот и творчество“ на режисьора Валентин Гоневски.
Вход свободен

На 3 февруари т.г. дългоочакваното решение за причисляване към сонма на светците на особено почитания у нас владика Серафим изпълни с благодатна радост сърцата на всички вярващи християни. Решението за канонизирането на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) бе взето единодушно на петото пленарно заседание на Архиерейския събор на Руската православна църква, който се проведе на 2-3 февруари т.г. в храма „Христос Спасител“ в Москва.

Два пъти годишно подменят дрехите и обувките на светеца, тъй като те се износват по чуден начин

Едно ново откритие в първопрестолна Плиска развълнува България. Предположенията на екипа от археолози, ръководени от проф. Павел Георгиев, са, че откритият от тях иззидан с тухли гроб на територията на Голямата базилика всъщност е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра княз Боян Енравота. Засега учените не смеят да отворят гроба заради опасността древната зидария да се срути. И така, остава открит въпросът - дали новооткритият гроб е със символично погребение, или наистина в него се покоят светите мощи на българския първомъченик за Христа?

Атонският Славянобългарски манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф” отбеляза и тази година храмовия си празник с всенощно бдение и лития до малката църква „Св. Георги”, намираща се на хълма срещу манастира. Богослужението бе водено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, пратеник на Св. Синод на БПЦ – БП. В съслужение с него бяха и двама светогорски игумени. Нашият дядо Амвросий посрещна по светогорска традиция дядо Христофор, игумен на манастира „Григориу“, който за пръв път посети българската обител.
По време на св. Литургия митрополит Йоан ръкоположи монах Партений (в мире Димитър Левов) за йеродякон. На тържественото богослужение на десния клир в храма пееха монаси от гръцкия светогорски манастир „Григориу”, а на левия – певческа група, ръководена от Андрей Касабов.
След края на св. Литургия с литийно шествие Аравийската чудотворна икона на св. Георги бе пренесена до хълма срещу манастира. Десетки поклонници се редуваха да носят иконата за здраве и благоденствие.
Молитвено участие във всенощното бдение взеха над 550 поклонници от България и други страни. На тържествата в Зографския манастир присъстваха и членове на държавна делегация, водена от министъра на външните работи Даниел Митов, а в състава ѝ влизаха още директорът на дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов и генералният консул на България в Солун.

Петък, 05 Декември 2014

Източник: Православие.Ru

 

При отварянетно на ковчега събралите се можаха да видят нетленното тяло на светителя, което е особено удивително, защото мястото на упокоението на епископ Константин в течение на няколко години е било наводнено, от което облачението и ковчегът са напълно разрушени.

 

На първи декември, понеделник, в Свято-Троицкия манастир в Джорданвил, щат Ню-Йорк, се състоя препогребването на Преосвещения епископ Константин (Есенски), бившия викарий на Източно-Американската епархия на РПЦ, който се престави в Господа на 31 май 1996 г. в манастира „Христос на хълма” в планината Бланко, Тексас, съобщава сайта на Източно-Американската епархия.

 

Всички трудове по организацията на ексхумацията, превоза на нетленното тяло и подготовката за препогребването поеха игуменът архимандрит Лука (Мурянка) и братството на манастира.

 

Ковчегът с тялото на светителя пристигнаха в съборния храм в 13:00 часа и бяха внесени при камбанен звън.