Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
СКЪПИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви.

На 7 януари с тържествена церемония бе открита реставрираната уникална българска църква "Свети Стефан", построена край брега на Златния рог в Истанбул, известна още като "Желязната църква“. За историческото събитие специално в турската столица се събраха духовната и светската власт на две съседни държави.

От България пристигна лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от църковна делегация и българския министър-председател Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и др. български държавници, а от турска страна участие взеха турският президент Реджеп Ердоган и високопоставени представители на Истанбулската голяма община.

От 11 до 13 декември в гр. Богучар във Воронежка област, Русия се състояха големи тържества, посветени на 135-годишнина от рождението на светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Специален гост на празничните събития бе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На 26 февруари 2016 г. от 18.00 ч. в Киносалона на РКИЦ изкуствоведът и дългогодишен изследовател на творчеството на художника Николай Ростовцев – г-жа Аделина Филева ще изнесе беседа за личността творческото мойсторство на автора. След лекцията ще бъде показан филмът „Николай Ростовцев – живот и творчество“ на режисьора Валентин Гоневски.
Вход свободен

На 3 февруари т.г. дългоочакваното решение за причисляване към сонма на светците на особено почитания у нас владика Серафим изпълни с благодатна радост сърцата на всички вярващи християни. Решението за канонизирането на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) бе взето единодушно на петото пленарно заседание на Архиерейския събор на Руската православна църква, който се проведе на 2-3 февруари т.г. в храма „Христос Спасител“ в Москва.

Два пъти годишно подменят дрехите и обувките на светеца, тъй като те се износват по чуден начин

Едно ново откритие в първопрестолна Плиска развълнува България. Предположенията на екипа от археолози, ръководени от проф. Павел Георгиев, са, че откритият от тях иззидан с тухли гроб на територията на Голямата базилика всъщност е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра княз Боян Енравота. Засега учените не смеят да отворят гроба заради опасността древната зидария да се срути. И така, остава открит въпросът - дали новооткритият гроб е със символично погребение, или наистина в него се покоят светите мощи на българския първомъченик за Христа?

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60