Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Четвъртък, 25 Септември 2014

Източник: Православие.Ru

 

 

 

Храмът „Света София” в турския град Ерегли (древната Хераклея) стана деветият поред православен храм, посветен на Божията Премъдрост, който в последните години е превърнат в джамия! Новото име на джамията е „Джамия на Орхан” в чест на османския султан Орхан І.

 

Турският историк Реджеп Четин отбелязва „историческото значение на събитието” в изказването си при откриването на джамията: „Света София в Ерегли е вече деветият поред храм с такова название, който е превърнат в мюсюлманска джамия”.

 

В последните години от ислямското вероизповедание бяха взети църквата „Света София” в Трапезунд и „Света София” в Никея, където се е провел Седмият вселенски събор.

 

 

Храмът „Св. София” в Хераклея е по-стар от знаменития „Света София” в Константинопол. Той е построен при управлението на император Теодосий ІІ между 408 и 450 г. сл. Р.Хр.

 

В същото време на среща с Негово Светейшество Неофит, Митрополит софийски и Патриарх български  посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче обсъди съэстоянието на имотите на БПЦ на територията на Турция, както и идеята да бъде издаден албум с техни фотографии.

 

Както съобщава Отделът за връзки с обществеността на БПЦ-БП, обсъждани са също и проблемите свързани с потока сирийски бежанци и ситуацията с бойците от радикалните ислямистки организации.

 

Посланикът е бил придружаван от г-н Онур Екрен, съветник към посолството. В срещата са взели участие и Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, гл. Секретар на Св. Синод, г-н Теодор Атанасов, нач. на Кабинета на патриарха, г-жа Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод и г-н Ангел Младенов, изп. секретар.

 

Тази среща е втора след проведената на 7 април т.г.

 

До момента не е известна реакцията на Вселенската патриаршия по повод превръщането на храма „Света София” в Хераклея в джамия.

 

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60