Печат

Четвъртък, 25 Септември 2014

Източник: Православие.Ru

 

 

 

Храмът „Света София” в турския град Ерегли (древната Хераклея) стана деветият поред православен храм, посветен на Божията Премъдрост, който в последните години е превърнат в джамия! Новото име на джамията е „Джамия на Орхан” в чест на османския султан Орхан І.

 

Турският историк Реджеп Четин отбелязва „историческото значение на събитието” в изказването си при откриването на джамията: „Света София в Ерегли е вече деветият поред храм с такова название, който е превърнат в мюсюлманска джамия”.

 

В последните години от ислямското вероизповедание бяха взети църквата „Света София” в Трапезунд и „Света София” в Никея, където се е провел Седмият вселенски събор.

 

 

Храмът „Св. София” в Хераклея е по-стар от знаменития „Света София” в Константинопол. Той е построен при управлението на император Теодосий ІІ между 408 и 450 г. сл. Р.Хр.

 

В същото време на среща с Негово Светейшество Неофит, Митрополит софийски и Патриарх български  посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче обсъди съэстоянието на имотите на БПЦ на територията на Турция, както и идеята да бъде издаден албум с техни фотографии.

 

Както съобщава Отделът за връзки с обществеността на БПЦ-БП, обсъждани са също и проблемите свързани с потока сирийски бежанци и ситуацията с бойците от радикалните ислямистки организации.

 

Посланикът е бил придружаван от г-н Онур Екрен, съветник към посолството. В срещата са взели участие и Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, гл. Секретар на Св. Синод, г-н Теодор Атанасов, нач. на Кабинета на патриарха, г-жа Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод и г-н Ангел Младенов, изп. секретар.

 

Тази среща е втора след проведената на 7 април т.г.

 

До момента не е известна реакцията на Вселенската патриаршия по повод превръщането на храма „Света София” в Хераклея в джамия.