Печат

Петък, 26 Септември 2014

Източник: Romfea

 

 

 

В Европа триумфира фобия срещу Православието, пише гръцкият православен портал Romfea. Жертва на расова и религиозна дискриминация от страна британските власти този път е сръбски православен свещеник, когото обявяват за персона нон грата, както и придружаващата го делегация.

 

Православният свещеник, чието име порталът посочва като Младенович, и придружаващите го са попълнили документите за посещение във Великобритания заедно с делегация на ислямското вероизповедание, водена от ходжата Пешталич. Мюсюлманите са получили визи, православните – не.

 

 

Ходжата Пешталич се е почувствал неприятно изненадан от решението на британските власти и в знак на несъгласие с очевидната дискриминация е отменил пътуването си.

 

Съвместното пътуване на православни и мюсюлмани е било планирано като посещение в Лондон, Бирмингам, Нотингам и Дерби, където са уговорени срещи с различни религиозни общности, с които да се обсъждат въпросите за мирното съжителство на различните вероизповедания в светлината на ескалацията на напрежението в Близкия Изток и гоненията срещу християни.

 

Програмата е включвала още посещение на Британския парламент и редакцията на БиБиСи.

 

Разочаровани от решението на британските власти, които широко акламират „борбата” си с тероризма, за какъвто се смята радикалния ислям, православните сърби свързват тяхната реакция с изразеното неодобрение от страна на американския посланик на построяването на православен храм в Сребреница. По същото време американската дипломация проявява открито неодобрение на поканата на руския държавен глава Владимир Путин за участие в тържествата по случай освобождението на Белград от хитлеристките войски през Втората световна война, в което участие взимат части на съветската армия.