Печат

Вторник, 21 Октомври 2014

Източник: Reuters, Православие.Ru

 

 

 

Римокатолическата църква променя отношението си към хомосексуалистите, пише БиБиСи. В предварителният отчет, който е подготвен от епископите по време на заседанията, състояли се в продължение на две седмици във Ватикана, се казва, че хомосексуалистите могат да предложат на християните „важни дарове и качества”.

 

Няколко ЛГБТ организации са се изказали за този документ като за важен пробив в отношението на „църквата” към хомосексуалистите, отбелязва изданието.

 

Събранието на епископите на римокатолическата секта призовава вярващите да се отнасят с голямо уважение към хомосексуалистите и „нетрадиционните двойки”. Такива съюзи според Ватикана имат „положителни аспекти” (виж: http://www.reuters.com/article/2014/10/13/us-pope-synod-idUSKCN0I20Y120141013).

 

 

„Хомосексуалистите имат таланти и достойнства, които могат да предложат на християнската общественост. Готови ли сме ние да приемем тези хора и да им гарантираме място в нашето съобщество? Често те се стремят към църквата, желаейки да видят в нея гостоприемен дом”, се казва в текста на документа, подготвен след първата седмица на заседанията, в които участие са взели 200 епископа.

 

Според римокатолическите свещенослужители, „църквата е длъжна да отправи зов към самата себе си и да предложи на хомосексуалистите братско пространство” без вреда за римокатолическото учение по въпросите за семейството и брака. При това се отбелязва, че документът не говори за готовността на Ватикана да одобри хомосексуалните съюзи, но въпреки това призовава към тях да се прояви „голямо състрадание”.

 

Документът, чието наименование на латински е relatio post disceptationem, е предназначен за началото на дискусия в римокатолическите общини по света през следващата година и на ватиканския синод по време на втората седмица от заседанията му.

 

Извънредната асамблея на събранието на епископите започна своята работа на 5 октомври т.г. и е посветена на семейството. За първи път такъв форум не се провежда на латински и се организира в нов формат, който протича в два етапа. Следващият етап от работата по тази тема ще се състои през 2015 г.

 

През декември 2008 предишният папа Бенедикт ХVІ се обяви рязко против хомосексуализма. Италианското издание La Republica в броя си от 21 февруари 2013 г. разкри, че в основата на оттеглянето му от папския престол стои мощен натиск и изкусна интрига, проведена от „гей-лоби” сред римокатолическото висше духовенство (http://www.repubblica.it/esteri/2013/02/21/news/ricatti_vaticano-53080655/?ref=HREC1-4).

 

Италианските медии открито обсъждат факта, че оставката на Бенедикт идва на следващия ден след като му е бил предаден секретен доклад за мащабите на корупцията и участието на гей-лобито в нея (http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2013/02/22/la_repubblica_reports_existence_of_underground_gay_network_at_vatican.html).