Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Понеделник, 03 Ноември 2014

Източник: bbc.co.uk

 

 

 

Римският папа Франциск, който се бори за приемането на документ, който би изменил кардинално отношението на римо-католицизма към гейовете, претърпя фиаско.

 

За да бъде приет този документ, той трябва да бъде подкрепен от две трети от епископите, след края на двуседмичното синодално събрание обаче това не се случи.

 

Първият вариант на документа, който на латински се нарича Relatio post disceptationem, е бил публикуван в понеделник и е предизвикал сериозен отзвук.

 

В него се казва, че католическата църква осъжда, както и преди, хомосексуализма и не признава еднополовите бракове, но хомосексуалистите „притежават таланти и достойнства, които могат да послужат на благото на християнското съобщество”.

 

 

При гласуването е била внесена по-малко радикална версия на документа, където се казва, че „хората с хомосексуални наклонности трябва да се посрещат с уважение и деликатност”. Въпреки това и тази версия не е получила поддръжката на необходимото число епископи.

 

В изказване след гласуването папа Франциск признава, че би бил „загрижен и опечален”, ако не е бил станал свидетел на „оживените обсъждания”, или ако „всички биха изразили мълчаливо и фалшиво съгласие” с постановките в документа.

 

Въпреки това римският папа настоява пълният вариант на документа, включително параграфите, които не са били одобрени, да бъде публикуван.

 

На свой ред католическата организация New Ways Ministry, която отстоява правата на гейовете, заявява, че е „крайно разочарована от това, че в окончателния вариант на документа синодът не е разпространил великодушна покана в лоното на църквата на гейовете и лезбийките, макар това да се съдържа в черновата на текста”.

 

„Прогресивно” настроените епископи и защитници на правата на сексуалните малцинства приветстват черновата на документа, докато консервативните го смятат за „предателство” на интересите на църквата.

 

Публикуваният документ ще послужи като отчет пред католиците от целия свят докато новото синодално събрание не го преразгледа през следващата година.

 

Смята се, че към либерализация на църковното учение се стреми самият папа Франциск, който през миналата година заяви: „Кой съм аз, че да съдя гейовете?”

 

При напускането на папската катедра на предишния папа Бенедикт анализаторите на църковния живот на римо-католическата църква изказаха убеждение, че това се случва под натиска на гей-лобито във Ватикана, което е в основата на  многочислени скандали свързани с корупция и хомосексуални прояви, включително посегателства над малолетни.

 

Избирането на Франциск се смята за ответен удар срещу опита на Бенедикт да прояви твърдост за очистване на авторитета на римо-католицизма.

 

Отхвърлянето на „революционния” документ е очевиден провал за новия папа и говори ясно, че римо-католиците са все още свързани с корените на християнството. Засега.

 

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60