Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Сряда, 05 Ноември 2014

Източник: politika.rs

 

 

 

В статия със заглавие „Българите празнуват благочестиво паметта на сръбски крал” сръбското онлайн издание „Политика” отбелязва с какво благоговение православните българи отдават почит на паметта на „Св. крал Стефан Милутин” чиито мощи се намират в катедралния софийски храм „Св. вмчца Неделя (Кириакия)”.

 

„Сърбите изглежда са забравили своя най-голям дарител и добротворец”, пише авторът на статията Валентина Златкович , като има предвид сравнително малкият брой сръбски поклонници, присъствали на преобличането на мощите на св. Крал Стефан. Преобличането се извърши тази година на 29 октомври след св. Литургия и панихидата в памет на о Бозе почившия Патриарх български Максим.

 

 

Церемонията по преобличането на мощите, пише Златкович, се извършва вече пет века в катедралния храм. Българите се отнасят към сръбския крал като към най-голям светия и защитник на своята столица, добавя авторът.

 

Тази година на ритуала присъства по инициатива на Сръбско-руското дружество в Сурдулица група поклонници от източно сръбските  градове Ниш, Владичин Хан, Лесковац, Нови пазар, Кралев и Сурдулица.

 

Драган Момчилович, председател на дружеството и чест поклонник пред мощите на св. Крал Стефан изразява надеждата, че поклонението от страна на сръбските православни християни ще се превърне в традиция, която да допринесе за по-голямо разбирателство и по-голямо културно сътрудничество между двата православни и братски народа.

 

По-нататък в статията се разказва житието на св. Крал Стефан и подробно се описва преобличането на мощите, в което понякога участие взимат и сръбски духовници.

 

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60