Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Сряда, 19 Ноември 2014

Източник: Всемирното православие

http://globalorthodoxy.com

Както съобщава пресцентърът на Антиохийската православна църква, недалече от Александрия египетски археолози са открили най-древния до този момент ръкопис, съдържащ известна молитва към Пресвета Богородица.

Според оценката на експерти коптският папирус, датиран от трети век, е най-ранното ръкописно свидетелство за молитва на християните от първите векове към светиите, и в частност към Пречистата Дева Мария.

Самият текст на древния манускрипт съдържа пълната версия на известна молитва, използвана и до наши дни в богослужебния живот на Църквата. Пресцентърът на Антиохийската патриаршия цитира тази добре известна ни молитва не само на арабски, но и на гръцки език: „Под Твоята милост прибягваме, Богородице Дево, не презирай нашите молитви в скърбите, но ни избави от беди, Едничка чиста и благословена“.

Учените отбелязват голямата точност на църковното предание, съхранило древната молитва практически без особени промени.
Археолозите подчертават, че находката хвърля светлина върху много детайли от литургичната дейност на древната Църква; освен това тя служи за опровержение на някои скептични предположения, поставящи под съмнение молитвената практика към светиите през първите векове на християнството, наричана от много критици „доста по-късна традиция“ и „нововъведение“, се казва в съобщението.

 

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60